<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1159208090890608&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Digitale kappløp, for gaseller og andre

‹ Tilbake til artikler

Gasellebloggen_bilde (1).jpg

Gratulerer til årets gasellevinner i Akershus, det digitale selskapet Videxio.

"We always overestimate the change that will occur in the next two years and underestimate the change that will occur in the next ten. Don't let yourself be lulled into inaction.” Bill Gates.

Selskaper lever kortere og kortere. Mens gjennomsnittsalderen på et selskap var over 61 år i 1958 er den i dag knapt 18, og synkende, sa Are Muri, Partner i PwC Consulting, da han i dag åpnet årets gasellekonferanser med presentasjonen "Digitalisering som suksessfaktor".

Digital teknologi er ikke noe man lenger kan velge å ikke forholde seg til. Ukentlig leser vi i avisene om nedbemanninger og omstillinger med referanse til digitalisering. For noen dager siden lanserte Tesla nyheten om at alle Teslas biler fra nå av blir utstyrt med teknologien som trengs for full selvkjøring. For et år siden var selvkjørende biler for mange en fiksjon. For to uker siden mente en Sintef professor at selvkjørende biler ville bli en realitet i 2025-2030. I dag sier Tesla at det fra sommeren kun er det regulatoriske som er til hinder for selvkjørende biler. Det synker inn at våre barn trolig aldri vil få gleden av å kjøre sin egen bil. Men et enda større spørsmål, hvilke implikasjoner får dette for bilindustrien?

Det er knapt ti år siden smarttelefonene for alvor gjorde sitt inntog og endret bruken av internett og sosiale medier for bestandig. I kombinasjon med ny teknologi og nye forretningsmodeller har dette medført et paradigmeskifte i måten vi driver forretninger på som det er vanskelig å se enden på.

Og mens vi ennå strever med å ta inn over oss implikasjonene av endringer som allerede har inntruffet fortsetter den teknologiske utviklingen i eksponentiell fart. Vi står foran teknologiske trender som vil endre grunnleggende forutsetninger igjen og igjen det neste tiåret.

  • Hva vil 3D printing, som muliggjør printing av eksempelvis biler, reservedeler og sko, ha å si for balansen mellom vestlige land og utviklingsland, hvis billig arbeidskraft ikke lenger er et konkurransefortrinn? Hvilke implikasjoner vil det ha for shipping og transportindustrien at mye kan produseres nær markedet og at behovet for lagervarer reduseres?
  • Hva vil VR (Virtual Reality) eller AR (Augmented Reality) ha å si for eksempelvis eiendomsmarkedet, underholdningsindustrien eller turistindustrien? Vil folk reise mer eller mindre når de får muligheten til å få en helt realistisk opplevelse av å stå i toppen av Eiffeltårnet bare ved å ta på seg et par briller?
  • Hva vil kunstig intelligens og roboter ha å si for både hverdagsliv og arbeidsliv i fremtiden? Vil revisjonstjenester og skatteplanlegging virkelig være helautomatisert innen 5 år?

Hvis vi i tillegg legger til mulighetene som ligger i Big Data og Internet of Things, hva blir kombinasjonseffekten av alt dette? Hvilke selskaper vil klare den smertefulle overgangen og hvilke vil ikke klare det. Og ikke minst, hvilke nye selskaper vi ennå ikke har tenkt på vil dukke opp og endre konkurransen fullstendig. 

Det handler ikke lenger om digitaliseringsstrategi. Det handler om strategi. For å overleve.

Gaselleselskapene er unge, dynamiske selskaper i vekst. De har mindre gjeld i organisasjon, IKT og arbeidsprosesser enn andre og dermed redusert risiko for å drive teknologidrevet virksomhetsutvikling fremfor virksomhetsdrevet teknologiutvikling. De har allerede bevist en evne til innovasjon og til å realisere gode ideer som overgår mange. Det er en fantastisk start, men ingen garanti. Deres evne til å stille de riktige spørsmålene, til fortsatt smidighet og kontinuerlig innovasjon vil være avgjørende for om de lykkes også i fremtiden. 

Fremtiden er nå er allerede gårsdagens uttrykk. Både gaseller og andre står foran et digitalt kappløp vi bare så vidt har sett starten på. Vi kan bare ønske oss selv og alle andre lykke til.

Gasellebloggen 2016 er navnet på en serie blogginnlegg fra PwC i perioden oktober-desember, som retter seg særlig mot små og mellomstore bedrifter. Disse innleggene vil bli publisert på våre eksisterende blogger, Digital tranformasjonsbloggen, Granskingsbloggen, @stake-bloggen, Finansbloggen, Skattebloggen, og samles på pwc.no/gaselle. Gasellebloggen 2016 er en del av vårt samarbeid med Dagens Næringslivs Gasellekonferanser.

Christine Høst

Christine Høst

Jeg heter Christine Høst og er konsulent i PwC Consulting. Jeg har mange års erfaring med teknologidrevne endringsprogram, både som linjeleder og som konsulent. Jeg har 10 års erfaring fra telekombransjen, og det samme fra konsulentbransjen. Jeg har jobbet mye internasjonalt og bodd og arbeidet mange år for Telenor i ulike land i Asia. Jeg er spesielt opptatt av store programmer og omstillinger. Det har både en strategidimensjon og en endringsdimesjon i seg som begge ligger mitt hjerte nært. I tillegg er det mer relevant enn noen gang i overgangen mot en stadig mer digitalisert verden. Jeg gleder meg til å dele både erfaringer og refleksjoner i denne bloggen.

Legg igjen en kommentar

Relevante artikler

Les artikkelen

Lean Startup: Hvordan drive innovasjon som en oppstartsbedrift

  I 2011 skapte Eric Ries furore i Silicon Valley med sin bestselger «Lean Startup». Nå er forfatteren ute med en ny bok, «The Startup ...

Les artikkelen
Les artikkelen

7 tips for bedre endringsberedskap

Du har sikkert hørt det før. Bedriftskultur, tydelig kommunikasjon, målbare gevinster og god ressursstyring er avgjørende for å få til ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Digitalisering: fra budsjettaper til resultatvinner?

  Av Statsbudsjettets 76 615 ord er begrepene digitalisering og digital brukt henholdsvis seks og fire ganger. Det virker jo ikke så ...

Les artikkelen