<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1159208090890608&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Hostile takeover – Et frastjålet digitalt liv

‹ Tilbake til artikler

Vi kan nesten ikke leve uten smarttelefoner og vår daglige dose internett. Vi kommuniserer, handler og bruker banktjenester via digitale medier. Imidlertid er det svært få av oss som tenker over hvilke potensielle implikasjoner dette kan ha for vårt digitale liv. 

Nettsidene vi bruker sporer oss via «cookies» (informasjonskapsler). Kortutstedere analyserer dine kjøps- og bruksmønstre. Selskaper som Amazon, Google og Facebook er ekstremt flinke til å se hva vi har kjøpt, hvilke sider vi har besøkt og hva vi interesserer oss for. Med alle våre digitale enheter, legger vi igjen en mengde informasjon om oss selv. Min erfaring er imidlertid at svært få bedrifter og enkeltpersoner tenker over følgende:

  •          Hva legger jeg igjen av digitale spor?
  •          Hvilken informasjon blir lagret om meg?
  •          Hvor blir denne informasjonen lagret?
  •          Hvor lett er det å gjenopprette denne informasjonen?

For din digitale profil er ikke bare interessant for selskaper som Google mv., men også for kriminelle som ønsker å ta noe fra deg og den du jobber for.

Din digitale profil er mye mer enn bare nettvaner – tenk på hva du bruker smarttelefonen din til; Facebook, bank, epost, huskelister, kalender, jobb mv. Får du frastjålet din telefon, har tyven potensielt tilgang til deg og store deler av ditt liv. Informasjon lagret på din telefonen kan bli brukt til å ta over ditt «digitale liv». Dette er et scenario som kan skje hvem som helst av oss og det eneste vi kan gjøre i slike tilfeller er å håpe at de bare er ute etter telefonen og ikke deg eller din arbeidsgiver.

Det er dessverre flere som er så «blåøyde» at de selger sin gamle telefon, datamaskin eller pad på Finn.no eller lignende uten å ta høyde for all informasjon som ligger på disse enhetene. Det er som å legge fra seg lommeboken med tusenlappene hengende ut – enhver person kan bli fristet til å gå gjennom informasjonen som er lagret på disse enhetene, være seg av ren nysgjerrighet eller av mer harmfulle hensikter.

Vi må bli mer bevisste på hvordan vi håndterer våre personopplysninger og annen sensitiv informasjon.

Elkjøp foretok i juli i år en undersøkelse hvor de spurte hva respondentene gjorde med sine gamle nettbrett og mobiltelefoner når de skulle kvitte seg med dem. Av de litt over 1000 personene som svarte på undersøkelsen, var det bare 11 % som brukte profesjonell hjelp til sikker sletting av enheten. Det innebærer at 89 % potensielt er utsatt for f.eks. id-tyveri. Tallene burde ha vært motsatt. Flere studier har også vist at bedrifter selger, gir bort og kaster elektroniske enheter uten å sørge for sikker sletting av informasjon i forkant.

I 2011-12 utførte jeg en undersøkelse der det ble innkjøpt 155 brukte harddisker, hvorav 30 var fra Norge. Felles for alle harddiskene var at de var brukte og ble solgt på det åpne markedet. For den norske delen av studiet var resultatet nedslående; 25 av 30 disker hadde data som var mulig å gjenopprette. Det ble blant annet funnet videoovervåkningsbilder fra tre forskjellige banker, private dokumenter, bedriftskontrakter og regnskapsdata.

Å formatere en harddisk eller slette en fil er ikke nok. Sensitiv informasjon som forretningshemmeligheter, passord, bank og kredittkortinformasjon, personopplysninger og lignende kan fortsatt hentes ut  –  og potensielt misbrukes. Datatilsynet er tydelige på dette; “Når utstyret til en virksomhet kastes eller gis videre, må lagringsmediene destrueres eller slettes slik at de ikke kan bli gjenopprettet. I slike tilfeller må virksomheten sikre at metodene som brukes for sletting er gode nok – vanlig sletting er utilstrekkelig.”

Det er på tide at både bedrifter og enkeltpersoner blir mer beviste på de potensielle skadene mangelfull sletting kan påføre dem. PwC tilbyr sikker sletting av alle digitale enheter. Våre sletteprodukter er godkjent av NSM og andre internasjonale sikkerhetsorganisasjoner. Med vår sikre slettetjeneste er det ingen fare for å oppleve å få frastjålet sitt digitale liv/oppleve en hostile take-over. 

Legg igjen en kommentar