<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1159208090890608&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Arbeidstid, skift og turnus - dårlige løsninger koster deg dyrt som arbeidsgiver

‹ Tilbake til artikler

Som henholdsvis leder i sykehus i en årrekke og med bakgrunn som jurist og saksbehandler fra Arbeidstilsynet er det lite vi har brukt så mye tid på som arbeidstidsplanlegging, bemanning og turnus. Så kan en tenke at dette er spesielt for helsesektoren. Det er det ikke. 

En rekke andre bransjer har i likhet med helsesektoren arbeid som pågår til ulike tider av døgnet. De unge som kommer inn i arbeidslivet i dag ønsker å kombinere jobb og fritid på nye måter, og anser fleksibilitet i arbeidstiden som viktigere enn lønn når de skal velge karrierevei. Samtidig må du som arbeidsgiver sikre at driften går rundt, enten det er dagtid, skift eller turnus i din virksomhet. Tenker du det er umulig å forene fleksibilitet og driftshensyn? Slett ikke!

Dårlige arbeidstidsordninger koster deg dyrt 

Dårlige løsninger kan koste bedriften din dyrt, både i form av misfornøyde ansatte, redusert effektivitet, høyt sykefravær og høye overtidskostnader. Gode løsninger gir deg økt effektivitet og store konkurransefortrinn når det gjelder å rekruttere og beholde dyktige medarbeidere. 

Dette må du som leder kunne om arbeidstid

Hvordan skal du som arbeidsgiver være trygg på at arbeidstidene og oppgavene er fordelt hensiktsmessig og samtidig er i tråd med lov- og avtaleverk? Her følger noen spørsmål som du som arbeidsgiver minimum må kunne svare på når det gjelder arbeidstid;

  • Hvor går grensen mellom arbeidstid og fritid? 
  • Hvor mye kan medarbeiderne pålegges i daglig og ukentlig arbeidstid? 
  • Hvordan skal fridager og ferie plasseres? 
  • Hvor mye må jeg legge til rette for helsemessige og sosiale behov? 
  • Hvor mye overtidsarbeid jeg kan pålegge de ansatte?
  • Hva hvis det er behov for å arbeide i helgene?
  • Hvordan går jeg frem hvis det er behov for å endre ansattes arbeidstid?

Lytt til ønsker og behov

I tillegg til å kunne svare på spørsmålene over, må du lytte til dine ansattes ønsker og behov. Fastsettelse av arbeidstiden skal skje i dialog med arbeidstakerne og deres tillitsvalgte, og alle er tjent med forutsigbarhet i hva som gjelder. At man har en forsvarlig arbeidstidsordning er også et grunnleggende HMS-tiltak, som kan forebygge både ulykker og sykefravær.

Arbeidsgiver har styringsrett og kan ensidig fastsette arbeidstiden hvis en ikke oppnår enighet. Dette bør imidlertid anses som en siste utvei!  I en tilspisset situasjon om arbeidstid er det som regel bare tapende. Anse medarbeiderne og de tillitsvalgte som likeverdige diskusjonspartnere, vær åpen for deres innspill og og sørg for å ha en god dialog. Begge parter må oppleve at en gir og tar i spørsmål om arbeidstid.

Arbeidsmiljøloven er utgangspunkt for forståelse av arbeidstid

Arbeidsmiljøloven inneholder et langt kapittel om arbeidstid. Det kan være lurt å starte der. De fleste virksomheter har i tillegg avtaler med de ansattes organisasjoner der arbeidstid og unntak fra arbeidsmiljølovens bestemmelser er nedfelt. Det er som med nynorsk grammatikk; Du må lære deg både reglene og unntakene! Reglene om arbeidstid er i tillegg stadig i utvikling. Både regler og praksis fra EU, samt regjeringsskifter kan føre til at man må holde seg oppdatert på hvilke regler som gjelder til enhver tid.

PwC kan lære deg det du trenger å vite om arbeidstid

PwC har utviklet et grunnkurs i arbeidstidsplanlegging. Kurset gjennomføres på 3,5 timer og lærer deg det du trenger å vite for å kunne sette opp arbeidsplaner som er i tråd med arbeidsmiljølovens bestemmelser. 

Kom på frokostmøte 25. mars hos PwC i Bergen og hør mer om hvorfor du bør øke kompetansen din om arbeidstidsplanlegging og hvordan du kan gjøre det!

Anne Hilde Bjøntegård

Anne Hilde Bjøntegård

Jeg heter Anne Hilde Bjøntegård og jobber som rådgiver i PwC consulting Bergen. Jeg er utdannet intensivsykepleier og har jobbet mange år i sykehus med pasientarbeid og som leder på ulike nivå før jeg begynte i PwC i 2018. Jeg har lang erfaring med oppsett og drift av turnuser, og med personalledelse og spørsmål som gjelder arbeidstid generelt sett. I PwC jobber jeg med prosjekt som gjelder ledelse og organisasjonsutvikling, helsetjenester og arbeidstid. Jeg er også bransjeleder for helsesektoren i PwC Norge.

Mari Vikhals Strøm

Mari Vikhals Strøm

Jeg heter Mari Vikhals Strøm, og jobber som advokat/senior manager i Advokatfirmaet PwC. Her jobber jeg med generell forretningsjuss, hovedsakelig arbeidsrett og finansregulatoriske problemstillinger. Jeg startet i PwC i 2011, men hadde et opphold hos Arbeidstilsynet i fire år før jeg returnerte til PwC i 2020. Hos Arbeidstilsynet har jeg arbeidet spesielt med arbeidstid.

Ta gjerne kontakt med meg dersom du har kommentarer, spørsmål eller innspill.

Legg igjen en kommentar

Relevante artikler

Les artikkelen

Offentlige anskaffelser - hva gjør du ved kjøp av forsikring?

Ved å gjennomføre en anskaffelse av forsikringstjenester i tråd med anskaffelsesregelverket, kan det offentlige oppnå høyere kvalitet til ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Bruk av Google Analytics er i strid med personvernforordningen

Onsdag 1. mars 2023 kunngjorde Datatilsynet varsel om vedtak i den såkalte Google Analytics-saken. Tilsynets foreløpige konklusjon er at ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Adgangen til innleie av arbeidskraft begrenses fra 1. april

Den 1. april 2023 innføres nye regler som har stor betydning for bedrifter som leier inn ansatte. Det mest brukte rettslige grunnlaget for ...

Les artikkelen