<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1159208090890608&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Det er jo så enkelt…

‹ Tilbake til artikler

Bokettersyn på lønnsområdet dreier seg ofte om bedriften har håndtert reiseregninger riktig. Har man koll på hva som er skattefritt og hva som er skattepliktig? Det er spørsmålet når futen kommer.

Man tror kanskje at man har ganske gode rutiner og kjenner reglene, men så viser det seg ofte at det var ikke helt sånn.

Jeg må si at jeg selv har brukt ganske lag tid på å lære meg reglene slik at jeg forstår dem, og det er fortsatt tilfeller hvor jeg klør meg i hodet og må finlese forskrifter, selv om jeg har jobbet med dette i ganske mange år nå. Det er derfor helt legitimt å spørre: Må vi virkelig ha så vanskelige regler? Kan de gjøres enklere? Og jeg mener helt klart at siste spørsmål kan besvares bekreftende. En liten opprydning i begrepsbruken kunne vært en grei start.

Jeg skal ikke bruke dette blogginnlegget til å komme med løsninger – det krever analyse, tid og spalte(kilo)meter. Det jeg imidlertid ønsker å si noe om er konsekvenser. For hva blir konsekvensene når man bryter skattereglene på dette området? Jo, det blir endring av ligning for ansatte, det blir etterberegning av arbeidsgiveravgift og det blir tilleggsskatt… Tilleggsskatt ilegges nærmest på objektivt grunnlag dersom man har gjort feil, og har man sluntret unna eller gjort noe bevisst i forhold til å ikke etterleve reglene, så jo, enig. Men, bør man ikke på slike områder hvor reglene er så ekstremt kompliserte faktisk være forsiktige med bruk av tilleggsskatt? Jo, det mener jeg. Her bør etaten heller være opptatt av å korrigere det som har blitt feil, og deretter bistå slik at selskaper kan etterleve reglene fremover. Jeg tror det hadde skapt mer lojale og fornøyde skattytere. Selv om det i utgangspunktet er slik at regelvillfarelse ikke er en grunn som gir unntak fra tilleggsskatten, bør man faktisk ta innover seg at her er regelvillfarelse ikke særlig rart… og en mer liberal tilleggsskattepraksis på sin plass.

Jeg var faktisk borti en fortvilet lønnsmottaker (selger), hvor arbeidsgiver til slutt ble ganske forbannet fordi den ansatte stadig spurte om det virkelig var riktig at diettgodtgjørelse på hans daglige rutinereiser i sitt distrikt var skattefri. Lønningskontoret påstod hårdnakket at det var det, og ble til slutt ganske frekke i tilbakemeldingene til den ansatte. Det varte helt til bokettersynet var et faktum og regningen på arbeidsgiveravgift kom. I tillegg kom de sure ansatte og krevde sin skatt dekket av arbeidsgiver, hvilket da arbeidsgiver bare måtte ta halen mellom beina og gjøre.

Transcript av filmen

Therese Karoline Larsen

Therese Karoline Larsen

Jeg heter Therese Karoline Larsen og jeg jobber som advokat og partner i Advokatfirmaet PwC. Mitt spesialområde er alle de skattespørsmål som kan oppstå i arbeidsgiver-/arbeidtakerforhold og for oss som personer. Eksempler på områder jeg jobber mye med er arbeidsgiverplikter som rapportering, forskuddstrekk og arbeidsgiveravgift, beskatning av lønn og fordeler, representasjon/kundepleie, incentiv- og bonusordninger, naturalytelser, reiseregninger, firmabilbeskatning, arbeid/virksomhet over landegrensene og mye, mye mer. Jeg har jobbet med dette området siden 2002, og jeg har erfaring fra både Oslo likningskontor og Skattebetalerforeningen.

Jeg blogger fordi jeg synes at det jeg jobber med er spennende og jeg elsker jobben min! Jeg vil gjerne dele min entusiasme for mitt fagområde med andre og spre kunnskap videre. Skatteregler trenger også et kritisk øye, noe jeg gjerne gir.

Legg igjen en kommentar

Relevante artikler

Les artikkelen

Revidert nasjonalbudsjett 2019 - skatt og avgift

Revidert nasjonalbudsjett for 2019 ble lagt frem kl 10.45 i dag. Det er ingen store nyheter på skatte- og avgiftsområdet. Hovedbudskapet er ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Revidert nasjonalbudsjett 2019 - livestream starter kl 12

Vi dekker forslag til endringer på skatte- og avgiftsområdet når det skjer. Revidert nasjonalbudsjett ble lagt frem tirsdag 14. mai kl ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Mens vi venter på revidert nasjonalbudsjett.....

14. mai kommer revidert nasjonalbudsjett 2019. Vi oppdaterer deg i vår livestream klokka 12. Det har skjedd en del på skatte- og ...

Les artikkelen