<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1159208090890608&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Et grønt skifte i Statsbudsjettet?

per-kirknes-2.jpg ‹ Tilbake til artikler

 per-kirknes-2.jpg

På en pressekonferanse i dag har Regjeringen presentert endringer i bilavgiftene. Endringene vil neppe imponere samarbeidspartnerne og miljøbevegelsen.

Vi har tidligere blogget om rapporten fra Grønn Skattekommisjon, der det ble foreslått at miljøfiendtlig aktivitet bør skattlegges på en slik måte at personer og bedrifter endrer adferd i miljøvennlig retning.

Finansminister Siv Jensen og Venstres leder Trine Skei Grande var før sommeren på jentetur til Canada for å studere hvordan dette landet har søkt et slikt grønt skatteskifte. Regjeringen og støttepartiene har i løpet av høsten også vært i forhandlinger om spørsmålet.

Svaret på Venstres krav om at årets statsbudsjett må inneholde et grønt skatteskifte kom i dag. Regjeringen foreslår en rekke endringer, og det mest grønne er et forslag om å øke bensinavgiften med 15 øre og dieselavgiften med 35 øre. For å få til dette, skal både pendlerfradraget opp og bompengene ned.

Uten å bli alt for politisk, må jeg vel si at forslagene vanskelig kan beskrives som et «grønt skifte». Begreper som «hestehandel» og «svarteperspill» er mer nærliggende, og forslagene viser at evnen og viljen til å ta nye grep på dette området ikke er særlig stor. At bilistenes parti skulle foreslått tiltak som ville gjøre det dyrere å kjøre bil ville jo også vært meget overraskende.

Hva som kommer til å bli det endelige utfallet av saken får behandlingen av årets statsbudsjett vise, men klimaet må nok sette sin lit til andre tiltak enn norsk avgiftspolitikk.

Per Kirknes

Per Kirknes

Mitt navn er Per Kirknes og jeg jobber som advokat i PwC. Mitt arbeidsfelt er merverdiavgift og toll, med særlig fokus på internasjonale forhold og cross border transactions. Jeg har arbeidet i PwC siden 2010, og har også erfaring fra tollmyndighetene.

My name is Per Kirknes, and I am an Attorney at Law working in the indirect tax team in PwC Oslo. I specialize in international trade with goods, including domestic and international VAT issues, as well as customs and excise duties. My work is often related to cross-border transactions, including structuring of supply chains and analyses of intra-group transactions. I also provides advice related to specific customs issues like valuation, origin, classification and customs procedures. I have been with PwC since 2010. Prior to that I worked ten years with development of the Norwegian customs legislation in the Directorate of Customs and Excise.

Legg igjen en kommentar

Relevante artikler

Les artikkelen

Utsatt søknadsfrist - MVA refusjon for utenlandske virksomheter

Søknadsfristen for refusjon av norsk merverdiavgift pådratt av utenlandske selskaper er utsatt for inntektsåret 2018 til 30. september ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Forenkling av mva systemet? Høringsfrist 29. august 2019

Som jeg tidligere har blogget om, har et utvalg satt ned av regjeringen fremmet et forslag om forenkling av avgiftssystemet. Forslaget er ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Er tomtearbeider en kapitalvare?

Har du hatt utgifter til tomtearbeider og tror du at du dermed har en kapitalvare som kan være grunnlag for justering etter ...

Les artikkelen