<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1159208090890608&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ny skattemelding kommer til alle

‹ Tilbake til artikler

Alle lønnsmottagere og pensjonister kommer til å få skattemeldingen i en ny portal og på nytt format fra i år. Er du nysgjerrig på hvordan dette påvirker deg? Les mer under. 

Skattemeldingen kommer også i år til alle lønnsmottakere og pensjonister. Nytt av året er at skattemeldingen ikke blir gjort tilgjengelig i Altinn rundt 4. april slik den pleier å gjøre. Nå har skatteetaten laget en helt ny portal, og gjort om på hele skattemeldingen. 

Vi har vært med å teste den nye skattemeldingen, og kan fortelle at brukeropplevelsen er blitt en helt annen. Det er nå mye lettere å navigere seg rundt for å legge inn den informasjonen som trengs. 

I tillegg, så får du fortløpende en skatteberegning når du legger inn nye eller endrede detaljer. Det er en stor forbedring fra tidligere, da det egentlig var svært krevende å regne seg frem til hvor mye restskatt man skulle betale før den 31. mai for å unngå renter. 

Det er også kommet inn mange snedige bokser som gir informasjon og tips. Har du for eksempel lagt inn at du eier en sekundærbolig, vil du få opp et spørsmål om du har leid ut denne. Det skal være mye lettere å levere korrekt informasjon, og det skal være vanskeligere å gjøre feil. 

Når kommer skattemeldingen?

Skatteetaten slipper skattemeldingen i puljer i den nye portalen fra 18. Mars - og nye puljer blir lagt ut hver dag unntatt fredag, i perioden 18 til 31 mars. Du vil få en epost fra etaten når din skattemelding er tilgjengelig, så det er ingen grunn til å prøve å logge inn og sjekke før du har fått beskjed.

Skatteetaten ønsker at så mange som mulig skal benytte den nye løsningen. Men, om du er godt fornøyd med Altinn-løsningen av skattemeldingen, så blir denne også tilgjengeliggjort fra 31. mars. Det du må gjøre da, er å logge inn i ny løsning for å be om å bli ført over til Altinn. 

Innledningsvis i skattemeldingen vil du få noen kvalifiseringsspørsmål for å se om du kan bruke den nye løsningen. Målet fra etaten er at de fleste borgere skal kunne bruke den nye løsningen, men dersom du eller din ektefelle har startet enkeltpersonsforetak i løpet av 2019, så vil du ikke kunne bruke ny løsning. Da blir du automatisk overført til den gamle Altinn-løsningen.

Hva er nytt?

Postene, som vi kjenner fra den gamle løsningen, forsvinner. Det er derfor ikke noen lønn som går inn i post 2.1.1, og heller ikke noen pendlerfradrag som kan kreves i post 3.2.8. Fra nå av er det temaer som gjelder. Skattemeldingen er delt opp i følgende temaer:

 • Arbeid, trygd og pensjon
 • Bank, lån og forsikring
 • Bolig og eiendeler
 • Familie og helse
 • Finans
 • Gave og arv
 • Personlige forhold

Skattemeldingen er nå mer logisk bygget opp, noe som er til glede for alle. For eksempel vil lån og renteutgifter stå på samme sted, siden disse hører naturlig sammen. Det er også et godt søkefelt på hver side, slik at du kan gå rett til det teamet og innholdet du er på jakt etter.

Hvordan påvirker dette meg?

Om du gjør endringer og leverer skattemeldingen, så skal det være mulig å få skatteoppgjør raskere. 

Dersom du har tilgodeskatt, skal også denne utbetales før, og du behøver ikke vente til rundt sankthans før pengene er på konto. Dessverre kan du ikke juble for tidlig, for du kan bare få penger tilbake tidligere når du

 1. Bruker ny skattemelding
 2. Både du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
 3. Du må ha skatt til gode
 4. Du kan ikke ha ubetalte krav hos myndighetene, og
 5. Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

Frister

Leveringsfristen for skattemeldingen er den samme som tidligere, nemlig 30. april. Du kan også søke om utsettelse til 31. mai dersom du har behov for det. 

Betaling av restskatt blir ikke påvirket. Dette gjør at dersom du har over kr 1000 ,- i restskatt, så skal første faktura betales innen 20. august og den andre fakturaen innen 24. september.

                                                                      ***
Dette blogginnlegget er skrevet av Cornelius Konow Rieber-Mohn. 

Ståle Wangen

Ståle Wangen

Jeg heter Ståle Wangen og jobber som advokat i Advokatfirmaet PwC. Jeg leder PwC Norges avdeling for internasjonal skatt og jobber til daglig med å bistå norske og utenlandske virksomheter med skatteplanlegging, strukturering av kjøp og salg av virksomheter, internprising og andre spørsmål knyttet til bedriftsbeskatning i Norge og utlandet. Jeg har mer enn 20 års erfaring med skatterådgivning.

Skatteverdenen blir stadig mer internasjonal og kompleks. Ved kjøp og salg av varer og tjenester utenfor Norges grenser må norske virksomheter håndtere skatteregler både i utlandet og i Norge. PwC har kontorer i de fleste land og vi har et unikt nettverk av skatterådgivere som kan bistå med spesialkompetanse på de fleste områder. Jeg håper mine innspill kan gi deg en alternativ innfallsvinkel til ulike temaer enn hva tradisjonelle nyhetsbrev gir.

Ta gjerne kontakt dersom du har spørsmål, kommentarer eller innspill.

My name is Ståle Wangen and I work as a partner and lawyer in PwC Tax and Legal Services in Oslo. I am head of PwC Norway’s international taxation services, and I have more than 20 years of experience assisting Norwegian and foreign businesses with tax planning, cross border restructuring, mergers and acquisitions (M&A), transfer pricing and other issues related to corporate taxation

Tax world is becoming more international and complex. Norwegian companies must increasingly handle tax rules abroad. PwC has offices almost all over the world and we have a unique network of tax advisors who can assist with expertise in most areas.

Please feel free to contact me if you have any questions, comments or input.

Legg igjen en kommentar

Relevante artikler

Les artikkelen

Skatte- og avgiftsnyheter i statsbudsjettet for 2024

Statsbudsjettet for 2024 ble lagt frem kl 09.00 i dag. Her følger en oversikt over de viktigste forslagene til endringer på skatte- og ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Kan spare 45 MNOK i året på forenklet momsregistrering (VOEC)

Det svenske selskapet Boozt har nettopp vunnet en sak mot Skatteetaten i Oslo tingrett. Boozt fikk medhold i at selskapet har rett til ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Skatte- og avgiftsnyheter i revidert nasjonalbudsjettet for 2023

Det er ingen store overraskelser på skatte- og avgiftsområdet i revidert Nasjonalbudsjett for 2023. Dette er i tråd med praksis de siste ...

Les artikkelen