<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1159208090890608&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Ny skattemelding kommer til alle

‹ Tilbake til artikler

Alle lønnsmottagere og pensjonister kommer til å få skattemeldingen i en ny portal og på nytt format fra i år. Er du nysgjerrig på hvordan dette påvirker deg? Les mer under. 

Skattemeldingen kommer også i år til alle lønnsmottakere og pensjonister. Nytt av året er at skattemeldingen ikke blir gjort tilgjengelig i Altinn rundt 4. april slik den pleier å gjøre. Nå har skatteetaten laget en helt ny portal, og gjort om på hele skattemeldingen. 

Vi har vært med å teste den nye skattemeldingen, og kan fortelle at brukeropplevelsen er blitt en helt annen. Det er nå mye lettere å navigere seg rundt for å legge inn den informasjonen som trengs. 

I tillegg, så får du fortløpende en skatteberegning når du legger inn nye eller endrede detaljer. Det er en stor forbedring fra tidligere, da det egentlig var svært krevende å regne seg frem til hvor mye restskatt man skulle betale før den 31. mai for å unngå renter. 

Det er også kommet inn mange snedige bokser som gir informasjon og tips. Har du for eksempel lagt inn at du eier en sekundærbolig, vil du få opp et spørsmål om du har leid ut denne. Det skal være mye lettere å levere korrekt informasjon, og det skal være vanskeligere å gjøre feil. 

Når kommer skattemeldingen?

Skatteetaten slipper skattemeldingen i puljer i den nye portalen fra 18. Mars - og nye puljer blir lagt ut hver dag unntatt fredag, i perioden 18 til 31 mars. Du vil få en epost fra etaten når din skattemelding er tilgjengelig, så det er ingen grunn til å prøve å logge inn og sjekke før du har fått beskjed.

Skatteetaten ønsker at så mange som mulig skal benytte den nye løsningen. Men, om du er godt fornøyd med Altinn-løsningen av skattemeldingen, så blir denne også tilgjengeliggjort fra 31. mars. Det du må gjøre da, er å logge inn i ny løsning for å be om å bli ført over til Altinn. 

Innledningsvis i skattemeldingen vil du få noen kvalifiseringsspørsmål for å se om du kan bruke den nye løsningen. Målet fra etaten er at de fleste borgere skal kunne bruke den nye løsningen, men dersom du eller din ektefelle har startet enkeltpersonsforetak i løpet av 2019, så vil du ikke kunne bruke ny løsning. Da blir du automatisk overført til den gamle Altinn-løsningen.

Hva er nytt?

Postene, som vi kjenner fra den gamle løsningen, forsvinner. Det er derfor ikke noen lønn som går inn i post 2.1.1, og heller ikke noen pendlerfradrag som kan kreves i post 3.2.8. Fra nå av er det temaer som gjelder. Skattemeldingen er delt opp i følgende temaer:

 • Arbeid, trygd og pensjon
 • Bank, lån og forsikring
 • Bolig og eiendeler
 • Familie og helse
 • Finans
 • Gave og arv
 • Personlige forhold

Skattemeldingen er nå mer logisk bygget opp, noe som er til glede for alle. For eksempel vil lån og renteutgifter stå på samme sted, siden disse hører naturlig sammen. Det er også et godt søkefelt på hver side, slik at du kan gå rett til det teamet og innholdet du er på jakt etter.

Hvordan påvirker dette meg?

Om du gjør endringer og leverer skattemeldingen, så skal det være mulig å få skatteoppgjør raskere. 

Dersom du har tilgodeskatt, skal også denne utbetales før, og du behøver ikke vente til rundt sankthans før pengene er på konto. Dessverre kan du ikke juble for tidlig, for du kan bare få penger tilbake tidligere når du

 1. Bruker ny skattemelding
 2. Både du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
 3. Du må ha skatt til gode
 4. Du kan ikke ha ubetalte krav hos myndighetene, og
 5. Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

Frister

Leveringsfristen for skattemeldingen er den samme som tidligere, nemlig 30. april. Du kan også søke om utsettelse til 31. mai dersom du har behov for det. 

Betaling av restskatt blir ikke påvirket. Dette gjør at dersom du har over kr 1000 ,- i restskatt, så skal første faktura betales innen 20. august og den andre fakturaen innen 24. september.

Cornelius Konow Rieber-Mohn

Cornelius Konow Rieber-Mohn

Mitt navn er Cornelius K. Rieber-Mohn, og jeg bistår selskaper og deres ansatte med alle forpliktelser knyttet til internasjonal mobilitet og arbeidsforhold over landegrenser. Med en bakgrunn fra skatteetaten og flere års erfaring innen personbeskatning, har jeg inngående kunnskap om skattereglene.

Jeg brenner særlig for effektivisering av skatte- og rapporteringsforhold, og følger nøye med på hvordan endringer fra myndighetene påvirker måten man jobber på. Med stadig skiftende reguleringer og praktiske utfordringer selskap og personer støter på når de er i kontakt med myndighetene, så er mitt mål å dele kunnskap og innsikt rundt hvordan man best kan navigere i dette urolige farvannet.

Ta gjerne kontakt om du har spørsmål eller ønsker en diskusjon rundt noen av temaene jeg tar opp.

My name is Cornelius K. Rieber-Mohn, and I assist international corporations managing their global workforce and ensuring they are meeting all legal requirements in Norway. This includes providing advice on corporate structure, set up of Norwegian payroll, tax- and social security compliance.

I see that many companies face difficulties when having personnel working in Norway, and I hope that I am able to share some insight.

If you have any questions, comments or input, feel free to contact me!

Legg igjen en kommentar

Relevante artikler

Les artikkelen

Kontantstøtte for næringslivet - ny frist, bortfall av egenandel og særregler for sesongbedrifter er endelig på plass

Skatteetaten har åpnet søknadsportalen for kompensasjonsstøttesøknader for mai. I denne bloggen tar vi kort for oss de viktigste endringene ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Regjeringens forslag til nye økonomiske tiltak i fase tre

Regjeringen har den 29. mai foreslått en rekke nye økonomiske tiltak som skal bidra til å styrke norske bedrifter og arbeidsplasser ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Kontantstøtte for næringslivet - oppdateringer

Regjeringen har foretatt enkelte oppdateringer i regelverket om kompensasjon for næringslivet som følge av omsetningsfall. Basert på ...

Les artikkelen