<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1159208090890608&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Betalingsløsninger må gi en god kjøpsopplevelse - Kundereisen starter med identitet og bekvemmelighet i hver transaksjon.

PwC_mobile payment.jpg ‹ Tilbake til artikler

PwC_mobile payment.jpg

Kappløpet om å finne den smarteste og mest brukervennlige løsningen for mobile betalinger er i full gang. Jeg har fulgt godt med og som forbruker synes jeg utviklingen så langt har vært preget av et uoversiktlig marked med mange ulike aktører, teknologier og løsninger. Nøkkelen til suksess ligger i å utvikle mobile løsninger som er ekstremt brukervennlige og samtidig har en sikker og stabil drift. En av suksessfaktorene vil udiskutabelt være håndtering av forbrukernes identiteter og tilganger.

Identitet og forbrukerdata gir nye verdiøkende tjenester

Lojale kunder er viktig. Med nye smarte betalingsterminaler med betalingsprogramvare på den ene siden, og verdiøkende tjenester på den andre siden med tjenester som f.eks. registrering av lojalitetspoeng, kuponger, skreddersydde tilbud og mobilbetaling og fremtidige apper, betyr at betalingsterminalen nå blir like mye en sikker identifiseringsmottager som sørger for toveis kommunikasjon mellom konsumenten og butikken. Dette vil det åpne opp for helt nye muligheter for hvordan virksomheter kommuniserer med sine kunder med relevant salgsutløsende budskap som har verdi for kunden. Innen markedsføring snakker man ofte om 20/80-regelen, det vil si at 20 % av kundene står for 80 % av resultatet. De kundene som handler mest, er  de som er mest interessert i produktene dine. Dette er også de kundene som vil være mest interesserte i produktnyheter, informasjon og gode tilbud.

For å få til slike muligheter er man avhengig av å vite hvem kunden er, at identiteten er kjent, hvilke preferanser de har, hvilke interesser de har, og at metoden kundene identifiserer seg med er trygg og sikker. I motsetning til tradisjonell Identity & Access Management (IAM) som fokuserer på å styre identitet og tilgang til medarbeidere og som er skalert for å håndtere noen tusen identiteter, vil en forbrukersentrisk IAM-løsning kreve en helt annen skalerbarhet for å kunne håndtere flere millioner identiteter som ikke er kjent før kunden har registrert seg selv.

Det betyr at det må etableres en helhetlig og moderne identitetsprosess og en Identity Provider (IDP) som lagrer alle identitetene med alle aktørenes tillit, og som ikke minst sikrer kundens data og personvern. Denne må også være i stand til å linke til den enkelte kundes preferanser innen betaling. Kundene må på en enkel måte være i stand til å registrere sine preferanser selv, og legge til eksisterende bonussystemer (f.eks Trump og Coop), koble familiemedlemmer osv. mot de ulike mobile betalingssystemene som de ønsker å benytte seg av. For at dette skal være mulig å gjennomføre må det tilbys en omnikanalplattform, en form for helhetlig kommunikasjon og brukeropplevelse som man skaper for sine kunder ved å bruke en mengde forskjellige kanaler, som gjør betalingen kundevennlig, sikker og kostnadseffektiv.

På butikksiden vil det være krav til å tilby moderne applikasjoner og tjenester og helhetlig kunne se kundene, som på sin side forventer en personlig interaksjon på tvers av alle kanaler. Forbrukerne vil ha enkle pålogginger for identifisering som ikke krever vanskelige passord eller komplekse registreringer. Dette gjør at man må tenke sikkerhet og etablere en fleksibel identitetsplattform som kan raskt og smidig integreres mot de etablerte prosessene og systemer som kontrollerer butikkens kjernesystemer og butikkdata, men som også er fleksibel nok til å kunne følge med den raske utviklingen og ta inn de moderne autentiseringsløsninger og mobile plattformer i skyen eller snakke med kjøleskapet. Kundene vil raskt forlate en full handlevogn på en webshop dersom registreringsprosessene ikke er enkle og brukervennlige. Integrasjoner som bygger på identitetsstandarder som for eksempel Oauth2 for autorisasjoner av websider eller applikasjoner, og OpenID Connect for autentisering og forenklet login, som har lette integrasjoner er helt essensielt. Delbare tjenester og identitets-API´ er må etableres slik at man enkelt kan integrere og bygge løsninger med kort utviklingstid.

Når det er opprettet en tillit til identitet åpner det seg utallige muligheter der mønstre på brukeradferd kan brukes til å markedsføre og koble identitet på en finurlig måte med andre smarte enheter og sensorer i butikk. Dette kan innebære å koble sammen en hel familie og gjenkjenne kunden på mobilnummer og legge opp en kundetilpasset handleliste med handlerute i butikk allerede før kunden kommer inn i butikken. Det vil være mulig å autentisere og autorisere transaksjoner og koblinger mellom personer. Med de riktige integrasjonene og API’ene backend er det rom for mange interessante og spennende brukerhistorier.

Teknologisk er det i dag få begrensninger, men det er essensielt å forstå identitetsteknologien og mulighetsrommet denne gir når den kombineres med annen teknologi. En forbrukersentrisk IAM løsning krever en strategisk visjon på hvilken rolle digital identitet har for virksomheten, og brukervennlighet må stå i sentrum for at konsumentene skal benytte seg av tjenestene. Forbrukere viser gjerne sin tillit og velger å dele informasjon om seg selv, hvis det tilbys skreddersydde tilbud som er fordelaktige for dem.

Og det betyr at identitet er en business enabler!

Dette blogginnlegget er skrevet av Ronny Stavem.

Legg igjen en kommentar

Relevante artikler

Les artikkelen

Identitets- og tilgangsstyring

Riktig tilgang til riktig tid av riktig grunn for de rette folka, hvorfor er det så viktig? Identitets- og tilgangsstyring (Identity and ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Slik unngår du bakdører i din bedrift

Hvor mange av de du kjenner har blitt hacket? Kanskje de mistet tilgangen til Instagram-kontoen, spammet venner med linker til tvilsomme ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Når er din virksomhet trygg?

Når vil din virksomhet være trygg mot cyberhendelser? Mest sannsynlig aldri. Men med god koordinering mellom cybersikkerhet og ...

Les artikkelen