<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1159208090890608&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Nytt år - ny momssats

577A7524_banner.jpg ‹ Tilbake til artikler

 

Den lave momssatsen øker fra 10 til 12 % fra 1. januar 2018. Det er bare to år siden denne satsen ble økt sist gang. Politikernes jakt på inntekter øker i takt med reduksjon i skattesatsen. Det er helt tydelig at det er en dreining mot økt beskatning av forbruk.

Som sikkert mange av dere har fått med dere har den laveste momssatsen økt fra 10 % til 12 % fra 1. januar i år. Dette er i tråd med forslaget i statsbudsjettet.

Erfaringsmessig krever endring av momssatsen noen praktiske tiltak. Blant annet krever det endringer i momssatsen i ERP-systemet. Nå er det bare å ta frem notatene fra to år siden og gjennomføre oppdateringene.

Hvem omfattes av endringen?

Endringen som er innført gjelder følgende tjenester:

  • persontransport og formidling av persontransport
  • overnatting på hotell etc. og formidling av slik overnatting
  • kringkastingsavgiften
  • inngangsbilletter til museer, fornøyelsesparker, kino og idrettsarrangementer

For leverandører av slike tjenester er det derfor helt sentralt å få oppkrevd riktig mva sats på fakturaene slik at de ikke blir sittende å dekke differansen mellom 10 % og 12 %.

Siden endringer omfatter både persontransport og overnatting på hotell, er endringen viktig å få med seg på kjøper-siden også. Det er veldig mange som fradragsfører momsen på for eksempel persontransport og da er det viktig å få oppdatert ERP systemet slik at det er korrekt fradrag som blir tatt.

Forskuddsfakturering – en praktisk utfordring

Det er adgang til forskuddsfakturering av persontransporttjenester inntil et år. I utgangspunktet er det momssatsen på tidspunktet reisen finner sted som skal brukes. Det blir derfor noen praktiske utfordringer for billetter som er solgt i 2017 og som helt eller delvis gjelder transport i 2018. Skattedirektoratet ga praktisk veiledning for mva-rapporteringen av dette i forbindelse med forrige satsøkning. Det er ikke grunn til å tro at det vil bli lagt andre føringer ved denne satsendringen. Der ble det opplyst følgende praktisering av satsendringen:

  1. Billetter med inntil 30 dagers varighet solgt før 1. januar 2017: ikke noe krav om etterfakturering, eller betaling på differansen mellom 10 % og 12 %.
  2. Billetter med mer enn 30 dagers varighet: Skattedirektoratet stiller krav om at det innberettes mva med 12 % sats på disse billettene for den delen som gjelder 2018.

Lykke til med oppdateringene. Jeg anbefaler at dere gjør de nå med en gang for og slippe å sitte å korrigere enkeltbilag på slutten av året.

Marit Barth

Marit Barth

Jeg heter Marit Barth, og er partner/advokat i Advokatfirmaet PwC. Jeg har jobbet med mva for næringsdrivende og selskaper siden 2003 og har lyst til å blogge om mine erfaringer på dette området. Mitt mål er å gi deg informasjon, analyser og nyheter på en annen måte enn det du får gjennom nyhetsbrev og annen faginformasjon.Jeg håper også at jeg noen ganger klarer å inspirere deg, utfordre deg og kanskje provosere deg litt. Hvis du har synspunkter, innspill, kommentarer eller spørsmål til noe du leser eller ser her på bloggen blir jeg glad for å høre fra deg.

Velkommen til #norgesskatteblogg.

My name is Marit Barth and I am a lawyer and partner in PwC Tax & Legal Services. I have been working with VAT since 2003, and I would like to blog about my experiences in this area. My goal is to give you information, analyses and news in a different way than you get through newsletters. I also hope that I sometimes manage to inspire you. If you have input, comments or questions to something you read, I will be happy to hear from you.

Welcome to Norway’s Tax blog.

Legg igjen en kommentar

Relevante artikler

Les artikkelen

Statsbudsjettet 2020 - avgifter, toll og særavgifter

Statsbudsjettet for 2020 ble lagt frem kl 10.00 i dag. Som forventet blir 350 kroners grensen ved import av varer til forbrukere fjernet. ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Statsbudsjettet 2020 - livestream starter kl 12

I dag kl 10 legger regjeringen frem forslag til statsbudsjett for 2020. Vi vil kl 12 kommentere live hva endringene på skatte- og ...

Les artikkelen
Les artikkelen

Statsbudsjettet 2020 - hva venter vi på?

Mandag 7. oktober kl 10 legger Regjeringen frem forslag til statsbudsjett for 2020. Da kommer også forslag til endringer på skatte- og ...

Les artikkelen