<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1159208090890608&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Granskingsbloggen

Granskingsbloggen Gransking, varsling, økonomisk
kriminalitet og anti-korrupsjon

Granskingsbloggen Gransking, varsling, økonomisk
kriminalitet og anti-korrupsjon

US DoJ – Nye tiltak i kampen mot korrupsjon

Av Knut Erik Friis , 7. april 2016


IMG_0877_BANNER.jpg

Det amerikanske justisdepartementet (US DoJ) lanserte tirsdag 5. april ny plan for å styrke korrupsjonsbekjempelse.

Tiltakene det pekes på består av:

  1. Nye aktorer til FCPA enheten og tre nye FBI team disponert til korrupsjonsetterforskninger  – dette skal styrke kapasiteten med 50%
  2. Styrket koordinering og samarbeid med andre lands politi og påtaleenheter. En internasjonal tilnærming og bedre mulighet for å dele informasjon og vitner fremføres som en suksessfaktor for blant annet etterforskningene mot Archer Daniels Midland, Alcoa, Alstom, Dallas Airmotive, Hewlett-Packard, IAP, Marubeni, Vadim Mikerin, Parker Drilling, PetroTiger, Total og VimpelCom.
  3. Iverksettelse av et pilotprogram for selvrapportering. Hensikten er å styrke selvrapportering, øke samarbeidet mellom selskaper og myndigheter og fjerne svakheter i selskapenes antikorrupsjonssystemer. Pilotprogrammet kan innebære inntil 50% reduksjon av bøteomfang og bortfall av compliancemonitor.

Tiltakene skal styrke FCPA enhetens kapasitet til å forfølge enkeltpersoner i tråd med Yates-memoet som Gunnar har beskrevet i et tidligere blogginnlegg.

Det er publisert en veiledning (https://www.justice.gov/opa/file/838386/download) som beskriver hvordan FCPA enheten vil vurdere:

  • Frivillig selvrapportering
  • Samarbeid
  • Forbedring og utbedring (remediation)

Ta gjerne kontakt med oss i PwC Gransking dersom du vil vite mer om FCPA. 

Interesseområder: compliance

Dele artikkelen:

Knut Erik Friis

Knut Erik Friis

Jeg heter Knut Erik Friis og jobber som partner i PwCs Granskingsenhet. Jeg arbeider inn mot alle våre tjenesteområder, men har et spesielt fokus mot implementering av antikorrupsjonsprogrammer og håndtering av tredjepartsrisiko for internasjonale virksomheter. I tilknytning til dette har jeg arbeidet med selskaper i Brasil, Etiopia, Indonesia, Haiti. Kasakhstan, Kenya, Libanon, Mexico, Russland, Nigeria, Sør-Sudan, Uganda, USA mv. både i forbindelse med utredninger og antikorrupsjonstiltak. Jeg har også på vegne av Verdensbanken arbeidet for å veilede og monitorere virksomheters implementering av antikorrupsjonstiltak.

Jeg har tidligere arbeidet som strategisk og operativ etteretningsanalytiker og med nasjonal krisehåndtering og beredskap, og har deretter arbeidet med antikorrupsjon og gransking i PwC siden 2006.

I denne bloggen har jeg spesielt lyst å fokusere på trender, forventninger og krav til antikorrupsjon og hvordan virksomheter med enkle praktiske tiltak kan begrense sin eksponering på dette feltet.


knut.erik.friis@no.pwc.com
Du finner meg på:

Kommentere